Algemeen

We geven je hierbij graag wat meer uitleg over de Vijverbeek-mogelijkheden in de 2de en 3de graad.

Bij 'Ga op ontdekking' kan je doorklikken naar de specifieke studierichtingen en de bijhorende lessentabellen per graad.

Je zal merken dat we het, omwille van de modernisering van het secundait onderwijs, in de 2de graad hebben over finaliteiten en niet meer over onderwijsvormen. Een aantal studierichtingen kreeg ook een nieuwe benaming, een sterk aangepaste invulling én deze behoren nu tot een studiedomein.
De komende jaren zal deze modernisering ook worden doorgetrokken naar de 3de graad.

In Vijverbeek kan je terecht voor een breed gamma aan studierichtingen binnen de 3 finaliteiten:

  • Finaliteit DOORSTROOM (D) - een brede theoretische vorming, die jou voorbereidt op verder studeren
  • DUBBELE finaliteit (D/A) - een combinatie van een algemene theoretische vorming met technische en praktijkvakken bereidt jou voor - afhankelijk van je studiedomein - op verder studeren of de arbeidsmarkt
  • Finaliteit ARBEIDSMARKT (A) - de nadruk ligt hier op de praktijk: je probeert zelf uit en doet ervaring op in het beroep, waardoor je goed voorbereid bent om de arbeidsmarkt op te gaan.

Tweede graad

Het 3de en 4de leerjaar van het secundair onderwijs vormen de 2de graad. Je maakt nu voor het eerst een echte studiekeuze, zowel op vlak van studierichting en studiedomein als wat de finaliteit betreft. Die keuze gaat voor een groot stuk je verdere schoolloopbaan bepalen.
Maak je keuze dus op basis van je talenten en interesses, maar houdt zeker ook rekening met de adviezen en feedback die jouw leerkrachten je gaven.

Ben je geslaagd in 2A? Dan kan je naar elk van de 3 finaliteiten overgaan. 
Ben je geslaagd in 2B? Dan kan je naar een studierichting uit de finaliteit arbeidsmarkt. In uitzonderlijke gevallen kan je ook naar 1 van de andere finaliteiten.

Heb je geen getuigschrift van de 1ste graad, maar word je ten laatste op 31 december 15 jaar? Dan kan je naar het 3de jaar in de finaliteit arbeidsmarkt.

Niet helemaal zeker welke jouw interesses zijn? Doe dan de 'I like Junior-test'. Wil je meer te weten komen over jouw motivatie en studiehouding? Dan is de 'I study Junior-test' iets voor jou.

Meer info over de studierichtingen in de 2de graad kan je vinden op Onderwijskiezer.

Derde graad

Na het 4de jaar maak je opnieuw een keuze. Je zal zien dat heel wat studierichtingen verder lopen in de 3de graad, of dat ze opgesplitst worden in aparte studierichtingen met verschillende accenten.

Ook nu weer is het belangrijk dat je kiest volgens je interesses en talenten, met de adviezen van je leerkrachten in gedachten.

In de arbeidsmarktgerichte finaliteit zal je zien dat er, naast een 5de en 6de jaar ook een 7de jaar ingericht wordt. Wanneer je slaagt in dat jaar, behaal je ook in deze finaliteit je diploma secundair onderwijs.

Meer info over de studierichtingen in de 3de graad kan je terugvinden via Onderwijskiezer.

Ga op ontdekking

Ontdek hier alle mogelijkheden in GO! atheneum Campus Vijverbeek!